Camera uitrusting van een PR Mk XIX Spitfire

We kijken hier naar de camera uitrusting van een Spitfire Mk XIX en wel de Zweedse PM627.

Een opvallende eigenschap van alle Spitfire fotoverkenners was de camerauitrusting. De Spitfire Mk XIX droeg de camera's achter de cockpit in de romp. De zijwaarts gerichte camera zat achter een rond raampje aan de linkerkant van de romp en is duidelijk zichtbaar als het toestel op de grond staat. De andere twee camera's keken recht naar beneden en de rompopeningen daarvan zijn veel moeilijker te zien tenzij je weet waar je ze moet zoeken... In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd kon de Spitfire slechts twee camera's per missie meevoeren- of de twee verticale of de zijwaarts gerichte, maar nooit drie tegelijk.

Duidelijk zichtbaar is dat het glas plat is em optische vervorming te vermijden. De techniek van het fotograferen met de zijwaarts gerichte camera hield in dat er in een stijle bocht moest worden gevlogen en af te drukken als het doel achter de vleugel zichtbaar werd. In tegenstelling tot wat men zou denken is het richten van de camera betrekkelijk eenvoudig. De piloot gebruikte de vleugeltip als aanwijzer voor de te maken foto.

Een kijkje in het camera compartiment laat zien dat de bevestiging van de camera's helemaal van hout zijn gemaakt.

De twee rechtopstaande camera's met lenzen met een brandpuntsafstand van 36 inch (1500mm) keken naar beneden door twee cirkelvormige openingen die iets achter de opvullingen van de vleugelachterkant zaten. Beide camera's keken iets naar een andere kant wat ook te zien is aan de asymetrisch geplaatste openingen.

Afdekplaten werden vaak gebruikt om beschadigingen van het glas op de grond tegen te gaan.

De gekoppelde 1500mm vertikale camera's golden als een zeer belangrijke uitvinding van de Engelsen tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Door de grote focale lengte van de lenzen konden vanaf de vlieghoogtes van de PR Spitfires, gewoonlijk 35.000 voet, zelfs de kleinste details zichtbaar worden gemaakt. Door het gelijktijdige gebruik van de twee camera's werd niet alleen het te fotograferen oppervlak vergroot. Door gebruik te maken van speciale afkijk apparatuur konden de beoordelaars van de foto's de grond in stereo zien- nu praten we over 3D. Stereoscopische waarnemning was van groot belang om driedimensionale voorwerpen goed te bekijken en voor kleinere objecten. Veel van de grote foto inlichtingen successen, inclusief de opsporing van de beruchte Duitse V-wapens in Peenemunde, waren te danken aan de voordelen van de stereoscopie. De ontwikkeling van deze hoge kwaliteits camera's in de eerste oorlogsjaren was van groot belang voor de Engelse- en Amerikaanse fotoverkennings eenheden tijdens de oorlog.

Close up van het camera huis. De camera's waren bijzonder groot en dat kwam door de grootte van de film en de focale lengte van de lenzen.

Hier valt goed te zien dat de beide camera's onder een verschillende hoek staan gemonteerd.

Laatste opname. De plexiglas ruiten geven de romp van de Spitfire aan en de plaatsing van de camera's in de romp.

(HIER klikken om terug te gaan naar het hoofdmenu).